Een thuis voor 154.000 mensen
Een thuis voor 154.000 mensen

Gemeente Zaanstad

De gemeente Zaanstad is in 1974 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Westzaan, Zaandijk, Koog aan de Zaan en Zaandam en is inmiddels de  grootste gemeente in de Zaanstreek met ruim 154.000 inwoners.
De gemeente Zaanstad en Indrukwekkend werken al geruime tijd samen, eerst vooral op het gebied van drukwerk en vormgeving, maar inmiddels ook, en in ruime mate, op het gebied van online communicatie.

Homepage

Dat is begonnen met het restylen van de homepage van de gemeente Zaanstad. De site was danig verouderd en kon wel een opfrissertje gebruiken. Daarnaast leek het de gemeente wel prettig als ze gebruik konden blijven maken van het interne zaaksysteem. En of de homepage daar dan een beetje op aan kon sluiten, want dat zou natuurlijk ideaal zijn.
Voorwaar geen simpele opdracht, maar omdat we al ruimschoots thuis waren in de huisstijl van de gemeente en technisch sterk onderlegd zijn, hebben we de uitdaging ter hand genomen en zijn we eens even rustig gaan bedenken hoe we dit dan het beste konden doen.

Toptaken website

Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in een toptaken website, die volledig responsive is, ruimschoots voldoet aan de geldende web richtlijnen, en gebruik maakt van de bestaande software, waardoor alles perfect aansluit op de interne werkwijze. Dat klinkt als een flinke kluif en dat was het ook, maar daar zie je aan de voorkant niets van: de homepage overtuigt door eenvoud. De bezoekers weten meteen waar ze moeten zijn of wat ze moeten doen, want zij herkennen de toptaken direct. De gehele site functioneert een stuk beter en gebruiksvriendelijker dan voorheen. En ondertussen appelleert de beeldtaal aan de charmes van de Zaanstreek, wat er in combinatie met de kenmerkende huisstijl voor zorgt dat de bezoekers van de website zich er meteen thuis voelen.

40 websites door 0 webdesigners

Zaanstad websites

Hoewel dat een beetje ingewikkeld klinkt zo, is het MultisiteCMS enorm intuïtief in het gebruik. Dit blijkt ook wel uit het feit dat de gemeente Zaanstad inmiddels meer dan 40 unieke websites heeft gepubliceerd. Deze sites zijn opgebouwd en gepubliceerd door evenzoveel beheerders, oftewel: communicatiemedewerkers of projectleiders van de gemeente Zaanstad. En géén van hen is gespecialiseerd in het maken van websites! Dat is wel iets waar we trots op zijn.

Omgevingswet

Zaanstad PraatMee

Vervolgens kwam de gemeente Zaanstad met een andere interessante vraag: “hoe kunnen we de inwoners van de gemeente, met het oog op de nieuwe Omgevingswet, online mee laten praten over de (her-)inrichting van de openbare ruimte”.
Daar hadden wij natuurlijk ook niet meteen een antwoord op, maar dat is voor ons juist een reden om hierover met de gemeente in gesprek te gaan. Uit die gesprekken, eind 2016, bleek onder andere dat de Omgevingswet in 2018 ingaat en dat burgerparticipatie daar een prominente rol in heeft. De gemeente Zaanstad echter wilde al in 2017 actief in gesprek zijn met de inwoners. En dat kon ook, want al snel bleek dat de gemeente eigenlijk heel goed wist hoe ze dat wilden doen, en vooral ook welke informatie ze nodig had. Hierdoor zagen wij een manier om die informatie bij de gemeente te krijgen.

Ontmoet de betrokken teamleden

Case Manager:

Dat we voor de Gemeente Zaanstad een steeds grotere rol zijn gaan spelen voor online (maatwerk) oplossingen heeft voor een groot deel te maken met het feit dat we bij Indrukwekkend graag denken in mogelijkheden en ons niet laten leiden of beperken door eventuele standaardoplossingen. Goed luisteren naar wat de wensen zijn en dan vooral heel veel stappen vooruitdenken in het proces. Voor dit soort projecten is een strakke planning wel noodzakelijk en daar zijn ze zich bij de gemeente ook van bewust. Echt samenwerken dus.

Wouter

Andere cases

Terug naar boven