072 562 54 82

Inhoudsopgave

Google kennen we allemaal. Je typt één of een paar woorden in de zoekbalk en Google geeft je binnen een halve seconde de meest relevante resultaten. We zijn van nature gewend om naar de tekstuele resultaten te kijken maar… is dit nog wel de standaard?

Google afbeeldingen zoeken

Kijken we naar de tabjes in de zoekresultaten dan zien we dat het standaard op ‘Alle’ staat. Daarnaast kun je ook klikken op afbeeldingen, shopping, nieuws en meer. Stel jezelf de vraag: hoe vaak klik ik eigenlijk op deze tabjes?

Het loont tegenwoordig om ook op afbeeldingen te zoeken. Omdat we steeds visueler ingesteld zijn door alles wat er onder andere op social media gebeurt, kunnen we ook steeds beter door afbeeldingen heen bladeren. Zoek je een specifieke blender maar weet je het typenummer niet? Dan is zoeken in Google afbeeldingen wellicht slimmer dan het bekijken van de organische teksten die bij ‘Alle’ onder elkaar staan.

Zoeken met een afbeelding

Hou je vast. Hier word ik erg enthousiast van! Het is tegenwoordig mogelijk om een afbeelding te uploaden in Google, om daarmee te zoeken. Zie je op straat een mooi bankje staan en wil je weten waar die te bestellen is? Maak een foto, ga naar https://images.google.com/, klik op de fotocamera en kies ‘een afbeelding uploaden’. Is de afbeelding geüpload dan zal je allemaal gerelateerde resultaten te zien krijgen. De kans is groot dat je hetzelfde bankje in een afbeelding van een webshop tegenkomt. Sterker nog: je geüploade afbeelding kun je sinds april 2022 ook zoekwoorden meegeven om het resultaat nog beter te krijgen. Mooie ontwikkeling toch?

Voorbeeld: zoeken met een afbeelding

Hieronder zie je een voorbeeld van een zoekopdracht die ik nog weleens populair zie worden. Want welk kabeltje heb ik hier nu voor me liggen? Of welk type kabel moet ik precies bestellen? Maak een foto, dan geeft Google het antwoord!

Zoekopdracht via Google Lens
Zoekresultaten in Google Afbeeldingen

Hierbij nog een tip voor de gelukkige eigenaren van een Google Pixel 6, de smartphone die Google in oktober 2021 op de markt bracht. Na het maken van een foto kun je met de optie ‘Lens’ direct zoeken in Google. Jouw antwoord ligt daarmee dus helemaal voorhanden!

Gevonden worden op een afbeelding

Okee marketeer, webdeveloper, webshopeigenaar of iets in die richting. Jij wil natuurlijk weten welke kansen dit voor jou biedt. Nou, een hoop! Meer zoekverkeer op afbeeldingen betekent een nieuwe kans om jouw doelgroep te bereiken. En geloof mij, die kansen zijn er volop want er zijn nog maar weinig bedrijven die dit goed toepassen.

Wat je kunt doen: elke afbeelding die je op de website en/ of webshop zet voorzien van een duidelijke titel en alt-tekst. Beschrijf in een aantal woorden wat er op de afbeelding te zien is, zoals ‘Philips Avance Collection Blender HR3655/00’. Zorg ook dat de afbeelding duidelijk en aansprekend is, zodat Google het ook kan koppelen aan de juiste zoekopdrachten. Als je bijvoorbeeld een blender verkoopt, zorg dan voor een goed belichte foto waarbij de hele blender in beeld is. Daardoor kan Google beter een relatie tussen de gezochte en geboden afbeelding leggen.

Google zoeken in 2025

We gaan ervan uit dat de resultaten in Google zoeken in 2025 (of 2024 of 2026) nog gevarieerder zullen zijn. Google afbeeldingen zal steeds vaker als standaard zoekmethode gebruikt worden, zeker omdat kunstmatige intelligentie daarin steeds meer te bieden heeft. Andere typen zoekresultaten zoals ‘vluchten’ en ‘vacatures’ zullen verder hun intrede doen waardoor het zoekproces grotendeels binnen Google blijft en niet direct op websites plaatsvind.

SEO boost nodig?

Afbeeldingen zijn slechts het topje van de ijsberg. Hoe de teksten op de website staan, welke (interne) links gebruikt worden en wat de technische staat is, bepaald allemaal jouw organische positie in Google. Wil je beter gevonden worden? Dan is een belletje naar 072 562 54 82 aan te raden. Mailen mag ook (zie onderstaand mailadres) of vul ons contactformulier in. We gaan graag in gesprek om jouw organisatie beter in zicht te laten komen!