072 562 54 82

Inhoudsopgave

Ieder jaar is het laatste kwartaal de periode waar in de e-commerce wereld de hoogste omzetten worden behaald. Dit komt grotendeels door de feestdagen in de maand december. Dus… bedankt Sinterklaas en de Kerstman! Het is dus belangrijk dat we voor de feestdagen een effectieve e-mailcampagne opzetten. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in deze blog!

Begin op tijd

Misschien is dit wel de belangrijkste tip. Een maand van te voren beginnen met voorbereiden of zelfs eerder? Klinkt gek, maar uiteindelijk behaal je op deze manier de beste resultaten. Ook voorkom je stress rondom de feestdagen en heb je genoeg tijd over om je schoen te zetten.

Maak eerst een campagne opzet, stel jezelf daarbij vragen als:

Wat is het doel van de campagne? We hebben het met e-mailmarketing vaak over omzet en verkopen, maar is dat wel je doel? Of wil je juist een bepaalde boodschap overbrengen? Zijn er producten waar nog veel voorraad van is waar je van af wilt? Ga je daar kortingen voor hanteren? Het doel van je campagne vormt ook de basis.

Wie wil ik bereiken? Gaat het om je gehele contactenlijst of ga je verschillende segmenten maken? Zijn al je contacten Nederlands of weten ze misschien niet eens wie Sinterklaas is? Of heb je nuttige klantdata van vorig jaar wat je nog kunt gebruiken?

Wat hebben we geleerd van vorig jaar? Heb je vorig jaar ook een e-mailcampagne opgezet tijdens de feestdagen? Wat viel toen op en welke lessen kan je daaruit halen? Zou je die resultaten eventueel nog kunnen analyseren? Zo hoef je niet dezelfde fouten te maken als vorig jaar en wordt je campagne zo effectief mogelijk. We vertellen je straks meer over het analyseren en rapporteren van je e-mailcampagne.

Wanneer loopt de campagne? Begin in ieder geval op tijd. Je wilt voorkomen dat je klant een mail van je binnenkrijgt nadat hij of zij al van 5 verschillende concurrenten een fantastische aanbieding heeft gekregen. Misschien hebben ze zelfs al een aankoop gedaan. Pas wel op dat je niet te vroeg begint, dat kan juist een negatief effect hebben. Je kent het wel, de pepernoten die soms in juli al in de winkel liggen…

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden om je op weg te helpen. Dat schiet al lekker op, want een goed begin is het halve werk

Het opzetten van een flow

Nu we ongeveer weten hoe onze campagne eruit gaat zien, wordt het tijd om het in de praktijk te brengen. De meest effectieve manier om een e-mailcampagne op te zetten is door middel van een e-mail flow. Dit is een verzameling van e-mails in een overzicht, per e-mail kan je instellen wanneer en naar wie het wordt verstuurd. Hier kan je ook regels instellen. Een regel zou kunnen zijn: de personen die de eerste mail niet hebben geopend krijgen een extra mail als herinnering. Of personen die na de eerste mail een aankoop doen, worden uitgesloten van de volgende mail. Bedenk ook goed hoeveel mails je in totaal gaat versturen, je contacten krijgen rond deze periode genoeg e-mails en je wilt natuurlijk niet dat ze uitschrijven van je contactenlijst.

Je campagne bijsturen

Fijn dat alles van de voren al is voorbereid, nu hoeven we er tijdens de feestdagen niet meer naar om te kijken! Nou, misschien is het wel handig als je de campagne in de gaten houdt om eventueel bij te sturen als dat nodig is. Zie je bijvoorbeeld dat na de 3e mail een groot deel van je contacten zich heeft uitgeschreven? Dan is het misschien niet zo handig om die mail te sturen die je die dag erna gepland had staan… Is er een product uitverkocht die je later in je flow zou gaan uitlichten? Dan kan je die beter vervangen door een ander product dat wel op voorraad is. Misschien zie je wel dat de mail die je gisteren hebt verzonden heel goed heeft gewerkt en kan je dit resultaat optimaliseren met je volgende mail. Kortom, analyseer en stuur bij zodat je e-mailflow altijd efficiënt en up-to-date blijft.

Analyseren & rapporteren

De pepernoten zijn op en de kerstboom is afgebroken, moeten we nu nog iets doen? Wel als je volgend jaar een nog betere e-mailcampagne wilt voeren! Zoals met de meeste campagnes is het belangrijk om te analyseren en te rapporteren. Je wilt namelijk weten wat er goed ging en wat verbeterpunten zijn voor de volgende keer. Kijk bijvoorbeeld welke mails je contacten wel en niet opende en welke mails goede conversies opleverde. Noteer deze resultaten en bewaar ze goed zodat je ze volgend jaar ook weer kunt gebruiken tijdens de voorbereiding.

Tip
In deze blog hebben we het over de feestdagen, maar de basis van deze stappen kan je natuurlijk ook gebruiken voor andere momenten, zoals het opzetten van een effectieve Black Friday e-mail campagne.

Hulp nodig?

Bij Indrukwekkend voeren we voor verschillende organisaties e-mail marketingcampagnes uit tijdens de feestdagen. Wil je weten hoe we jou hierbij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.