Milieuvriendelijke inkt
Zo kan printen tegenwoordig milieuvriendelijk worden gedaan. Vroeger stonk de inkt doordat er schadelijke chemicaliën en oplosmiddelen in werden verwerkt. Tegenwoordig is inkt gemaakt op waterbasis. Dankzij nieuwe technologieën kunnen er met deze inkt zelfs scherpere afdrukken worden gemaakt en hogere resoluties behaald worden. En de ontwikkeling blijft doorgaan.
Duurzaam gecertificeerd hout
Daarnaast ken je vast wel het FSC-certificaat. Dit staat voor Forest Stewardship Council. Zij zetten zich in voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Let op: er zijn verschillende gradaties in het FSC-label. Zo kan deze 100% gemaakt zijn van hout uit beheerde bossen. Een mix bevatten van hout uit beheerde bossen en gerecycled materiaal. Of voor minimaal 85% bestaan uit gerecycled materiaal. Bij het recyclen van papier zijn er altijd nieuwe houtvezels nodig om weer nieuw papier te kunnen maken.
Wist je dat oudpapiervezels wel zes of zeven keer hergebruikt kunnen worden? En dat het beter voor het milieu is om papier te recyclen dan om nieuw papier te produceren?
FSC geeft zelf geen optie om 100% gerecycled papier te gebruiken, maar C2C oftewel Cradle-to-Cradle printerpapier kan dit wel. Dit witte printpapier is 100% gerecycled en gemaakt van oud papier. En voor de productie komt geen boom aan te pas, wordt 72% elektriciteit en 83% water bespaard en wordt de CO2 emissie met 52% verlaagd.
Nieuwe materialen om papier mee te maken
Papier wordt gemaakt van hout, maar er wordt ook geëxperimenteerd met nieuwe materialen. Zo kan er inmiddels papier gemaakt worden van Nederlands Olifantengras. Dit groeit als kool op braakliggende terreinen. Daarnaast is er minder energie nodig voor transport omdat de grondstof lokaal verbouwd wordt.
Wit papier zonder chloor
Om papier wit te krijgen wordt het vaak gebleekt met chloor. Maar dit is slecht voor het milieu. Daarom wordt er steeds meer gekozen voor milieuvriendelijkere processen. Je ziet dit terug aan het ‘100% chlorine free bleached’-logo. Daarnaast zijn er ook nog labels die zich niet alleen richten op de grondstoffen, maar ook aangeven dat ze minder belastend zijn voor het milieu. Bijvoorbeeld door energie- en waterbesparing, afvalreductie of het verminderen van uitstoot van schadelijke stoffen naar lucht, water en bodem. Dat zijn onder andere de Nordic Ecolabel, der Blaue Engel of Europees Ecolabel.
Minder of meer drukken per keer?
Bij drukwerk is het belangrijk om goed in te schatten hoeveel drukwerk er nodig is. Het lijkt duurzamer om zo min mogelijk te drukken, maar dit is niet het geval als je na een paar maanden weer flyers nodig hebt. De drukpers moet namelijk opnieuw worden ingericht en daar wordt ook weer extra materiaal voor gebruikt. Het bestellen van een hogere oplage is in de meeste gevallen milieuvriendelijker en voordeliger. Let bij het bepalen van de oplage op de volgende punten:
- Is je adresbestand nog actueel?
- Hoeveel exemplaren zijn er vorig jaar overgebleven?
- Hoeveel wil je opsturen?
Onze accountmanagers kunnen samen met de klant vaak een goede schatting maken.
Mijnduurzamebloemist.nl
Mijnduurzamebloemist.nl vroeg ons om een milieuvriendelijk geproduceerde folder en folderbak die paste bij hun duurzame missie. Net als bij papier zie je ook bij bloemen op het blote oog niet of deze duurzaam zijn of niet. Met een keurmerk kun je aangeven dat je voldoet aan de eisen. Zo kunnen klanten zelf kiezen of ze voor duurzaam gaan. Voor mijnduurzamebloemist.nl kwamen we als vanzelfsprekend uit bij FSC-gerecycled papier en inkt op waterbasis. Daarnaast hebben we natuurlijk advies gegeven over de oplage.