072 562 54 82

Inhoudsopgave

Een WordPress multisite geeft je de mogelijkheid om meerdere websites te beheren vanuit één enkele WordPress installatie. De afzonderlijke websites binnen de installatie hebben geen eigen mappenstructuur en database. Wel krijgt iedere website een eigen map voor geüploade bestanden (afbeeldingen, pdf’s ed.). Sinds WordPress versie 3.0 is deze optie officieel onderdeel van de WPcore.

Hoe werkt een multisite?

Een multisite begint altijd met het aanmaken van een ‘hoofdsite’. Via het CMS van deze hoofdsite kun je je algemene instellingen configureren, zoals thema’s en welke plugins binnen de website beschikbaar moeten zijn. Om dit per website te doen is een zogeheten ‘Super admin’ benodigd. Gebruikers met deze rol kunnen alles configureren en installeren binnen deze omgeving.

Onder de hoofdsite kunnen meerdere subsites worden aangemaakt. Elke website kan een eigen beheerder/redacteur krijgen, welke met zijn eigen website aan de slag kan zoals op een “gewone/losse” website.

Welke structuur kies je

Met een multisite kun je voor verschillende structuren kiezen. De belangrijkste twee structuren zijn:

  • sub-folders: https://indrukwekkend.nl/website1/
  • sub-domeinen: https://website1.indrukwekkend.nl/

Je kunt echter ook kiezen voor een omgeving met meerdere losse hoofddomeinnamen. Dus i.p.v. https://website1.indrukwekkend.nl kan de website ook draaien op https://website1.nl. Dit wordt “domain-mapping” genoemd. Sinds WordPress versie 4.5 is domain-mapping standaard ingebouwd. Hierdoor hoef je geen gebruik meer te maken van een plug-in en draait elke website om een unieke URL.

Een scholengemeenschap is een goed voorbeeld waarbinnen je een multisite omgeving kan toepassen. De losse scholen vallen dan wel onder dezelfde organisatie, maar de doelgroep zal dat niet uitmaken. Zij verwachten een website van een school, en niet van een overkoepelende organisatie. Laat Indrukwekkend nu dit exacte voorbeeld in de praktijk hebben gebracht.

Praktijk voorbeeld

Voor onze klant IJmare heeft Indrukwekkend recent een complete multisite omgeving gemaakt. Onder de hoofdsite ijmare.nl staan maar liefst 17 andere websites gekoppeld. In dit geval gaat het om 16 scholen, en een vacature website. Elke school heeft een eigen look&feel, maar ziet er in structuur hetzelfde uit. Hierbij een 3-tal voorbeelden:

  1. O.B.S. Bosbeekschool
  2. Kindcentrum De Sparkel
  3. O.B.S. De Kariboe

Je ziet dat bovenstaande scholen de structuur delen, maar toch allemaal een eigen en unieke uitstraling meekrijgen. Mocht er in de toekomst een school worden toegevoegd aan de organisatie, is dit geen enkel probleem. Onze designer gaat aan de slag met een aantal vaste onderdelen (logo, kleurstelling, aantal grafische elementen) en de webdeveloper zet vervolgens alles technisch klaar zodat de klant (een losse school) vervolgens de inhoud van de website kan aanpassen.

Voordelen multisite

Het voornaamste voordeel is logischerwijs de mogelijkheid om alles in een keer te kunnen beheren. Daarbij biedt een multisite de mogelijkheid om plug-ins en templates tussen verschillende websites uit te wisselen, zonder dit afzonderlijk van elkaar in je systemen te moeten installeren. Door de websites zoveel mogelijk te standaardiseren, is het mogelijk om alle websites in een keer te updaten.

Nadelen multisite

Hoewel het gebruik vooral veel gemak biedt, zijn er ook enkele nadelen te noemen. Wanneer één website bijvoorbeeld gehackt is, dan zal dat direct effect hebben op alle websites. Deze websites zijn namelijk afhankelijk van één hoofdinstallatie. Het onderhoud is dus erg belangrijk! Daarnaast werken niet alle WordPress plugins op een multisite netwerk.

Iets voor jou?

Een multisite kan dus een aanrader zijn als je meerdere of alle websites vanuit één dashboard wil beheren. Je kunt het bij een nieuwe installatie automatisch in laten stellen of handmatig configureren voor een al bestaande website. Het kan je erg veel tijd schelen en er is geen specifieke plugin voor nodig. Mocht je twijfelen, neem dan contact met ons op. Indrukwekkend voorziet je graag van de nodige informatie.