072 562 54 82

Inhoudsopgave

Het lerarentekort maakt het al jarenlang lastig om voldoende personeel te vinden. Daarnaast beïnvloedt de manier waarop leraren worden geworven de kwaliteit van het onderwijs. Daarom is het cruciaal om effectieve wervingsstrategieën toe te passen. In deze blog delen we praktische tips voor het werven van personeel voor een school, zodat jij precies weet hoe je effectief personeel werft!

1. Het begint met een indrukwekkende vacaturetekst

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar een sterke vacaturetekst is het begin van een succesvolle arbeidsmarktcommunicatie. Schrijf deze vacature met de woorden welke de interesse van deze leerkrachten, intern begeleiders, onderwijsassistenten of zelfs gymleerkrachten wekt. Speel in op hun talenten en uitdagingen en plaats dit zo hoog mogelijk in de vacature om de aandacht te trekken. Dit is essentieel om de juiste kandidaten te bereiken.

2. Kies de juiste platforms voor jouw doelgroep 

Nu je een goede basis hebt gelegd, kun je deze distribueren over verschillende platforms. Dat is ook gelijk de volgende stap!

Een werken bij website

Een eigen werken bij website is een krachtig instrument voor scholen om direct met potentiële kandidaten te communiceren. Deze speciale sectie van de schoolwebsite kan gedetailleerde informatie bieden over de schoolcultuur, het team, voordelen en huidige vacatures. Het is belangrijk dat deze website regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe vacatures en dat het sollicitatieproces eenvoudig en intuïtief is.

Social media platforms

Social media platforms zoals LinkedIn, Facebook en Instagram zijn geschikt om vacatures op te plaatsen. Zowel Meta als LinkedIn bieden diverse mogelijkheden om doelgericht te adverteren, via campagnes of door het promoten van een organisch bericht. Door gebruik te maken van campagnes en betaalde berichten bereik je een breder publiek.

3. MeesterBaan

MeesterBaan is een vacatureplatform dat volledig gericht is op de onderwijssector, wat betekent dat het publiek dat je bereikt al geïnteresseerd is in werken in het onderwijs. Dit vergroot de kans dat je de juiste kandidaten aantrekt. Hieronder lees je een aantal voordelen van het platform.

Gebruiksvriendelijke interface

Plaats en beheer vacatures eenvoudig via het platform. Meesterbaan biedt ook ondersteuning bij het opstellen en optimaliseren van vacatureteksten.

Netwerkmogelijkheden

Het platform organiseert en ondersteunt onderwijsgerelateerde evenementen en biedt mogelijkheden om te netwerken met andere scholen en onderwijsprofessionals.

Kostenbesparend

Door de gerichte aard van het platform zijn de kosten per sollicitant vaak lager dan bij bredere platforms. MeesterBaan biedt verschillende abonnementsmodellen aan, zodat je kunt kiezen wat het beste past bij de behoeften en het budget van je school.

Innovatieve tools

MeesterBaan biedt diverse tools en analytics om het wervingsproces te verbeteren. Je kunt statistieken bijhouden over hoeveel mensen je vacature hebben bekeken en hoeveel er hebben gesolliciteerd. Deze gegevens kunnen helpen om je wervingsstrategie te optimaliseren.

4. Andere effectieve wervingsstrategieën

Netwerken en Evenementen

Het bijwonen van onderwijsgerelateerde beurzen, conferenties en netwerkevenementen kan een uitstekende manier zijn om in contact te komen met potentiële kandidaten. Dit biedt de mogelijkheid om de school persoonlijk te vertegenwoordigen en direct vragen van kandidaten te beantwoorden.

Interne Doorstroom

Stimuleer de ontwikkeling en doorgroei van huidig personeel. Dit kan de behoefte aan externe werving verminderen en zorgt voor een loyaal en gemotiveerd team. Door interne opleidings- en ontwikkelingsprogramma’s aan te bieden, kunnen scholen hun huidige medewerkers klaarstomen voor hogere posities.

5. Conclusie

Het werven van personeel voor een school vereist een strategische aanpak en het gebruik van diverse platforms en technieken. Een werken bij website, platforms zoals LinkedIn, Meta, Indeed en Meesterbaan, en het schrijven van een sterke vacaturetekst spelen allemaal een cruciale rol. Daarnaast zijn netwerken en interne doorstroom waardevolle aanvullende strategieën. Door deze methoden te combineren, kan een school effectief het juiste personeel aantrekken en behouden. Dit draagt bij aan een positieve leeromgeving voor de leerlingen.

Heb je een mentor nodig?

Arbeidsmarktcommunicatie is een vak apart, en het succesvol aantrekken van gekwalificeerde leraren vraagt om expertise en creativiteit. Daarom staan onze ervaren marketeers klaar om je te helpen bij het ontwikkelen en uitrollen van indrukwekkende campagnes. Of het nu gaat om het creëren van boeiende vacatureteksten, het kiezen van de juiste platforms, of het opzetten van gerichte wervingsacties, wij ondersteunen je bij elke stap. Samen zorgen we ervoor dat jouw school opvalt en het beste onderwijstalent aantrekt!