072 562 54 82

Inhoudsopgave

Nu we bij indrukwekkend vol aan het inzetten zijn op de nieuwe “Gutenberg” editor, is het nog belangrijker dan het al was om vol op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. WordPress is namelijk nog volop bezig om hun nieuwe CMS te ontwikkelen. Dus bij elke nieuwe WordPress 5.7 versie zijn er behoorlijk wat aanpassingen. Om iedereen op de hoogte te houden, doen we daar dus bij elke nieuwe release verslag van!

Naast onderstaande wijzigingen is elke update van WordPress ook gevuld met allerlei bug-fixes en beveiligingsupdates. Als het mogelijk is, doe je er altijd verstandig aan om elke update te volgen. Waarom dat belangrijk is lees je hier. Houd er alleen rekening mee dat sommige oudere thema’s hier niet altijd goed op reageren. Meer weten? Vraag het aan onze ontwikkelaars, zij helpen je graag om je WordPress websites perfect up-to-date te houden!

Editor verbeteringen in WordPress 5.7

De editor is de plaats waar de meeste webeigenaren de meeste tijd doorbrengen. Hier voer je alle content van de website in. Elke WordPress-update zal de komende tijd nog veel verbeteringen meenemen in de manier waarop je de content kunt aanpassen.

Drag and drop van blokken

De eerste verbetering die is doorgevoerd is het “slepen” van blokken naar de editor toe. Tot nu toe moest je altijd het + icoon gebruiken, wat het soms lastig maakte om een blok op de juiste plaats te zetten. Nu kun je door te slepen het gewenste blok gelijk op de juiste plaats zetten.

Drag and drop a block from inserter

Blokken met volledige pagina hoogte

Het wordt mogelijk om blokken met de volledige hoogte van je beeldscherm op de site te plaatsen. Voor sommige onderdelen geeft dat een mooi effect. Het “cover” blok bijvoorbeeld, is een afbeelding met andere content eroverheen geplaatst. Normaal moeten we dit in een website coderen, maar nu kun je daar dus zelf voor kiezen.

Full height option in a block toolbar

Verbeterde knoppen

WordPress 5.7 introduceert meer “blokvariaties”. Hiermee krijg je de beschikking over verschillende mogelijkheden van hetzelfde blok. Ook wij als developers krijgen deze mogelijkheden zodat we nu nog meer flexibiliteit kunnen bieden bij het maken van blokken op maat.

Een voorbeeld hiervan is een variatie die nu beschikbaar is gekomen voor knoppen op de site. Standaard staan knoppen horizontaal naast elkaar, maar we krijgen nu een variatie van de blokken die knoppen onder elkaar kan zetten. Kan nét weer handiger zijn!

De Transform to variation switcher voor een Buttons blok

Ook de omschrijvingen zijn verbeterd en nu kan elke blokvariatie zijn eigen omschrijving meekrijgen zodat je nog beter kunt zien waar je voor moet kiezen.

Naast de variaties, is het vanaf nu ook mogelijk om verschillende breedtes te kiezen voor de knoppen. Hiervoor was een knop vast bepaald door het design van de site, maar je kunt nu makkelijker een aanpassing doen in de grootte van de knop.

Combinaties van knoppen met verschillende breedtewaarden

Custom kleuren in social icons

De WordPressblokken nemen steeds meer functies over die “standaard” zouden moeten zijn. Het is natuurlijk nogal een klus om elk blok dat ontwikkeld is, alle functionaliteiten die er mogelijk zijn mee te geven. Om efficiënt te werk te gaan zijn heel veel WordPressblokken geleverd met basisfuncties en die worden nu steeds verder uitgebreid met nieuwe functies die we al kennen van andere onderdelen.

Zo worden de “social icons” die vanaf het begin in Gutenberg zitten, nu uitgerust met de mogelijkheid deze van kleur te veranderen. Doordat wij thema’s ontwikkelen waarin de huisstijlkleuren van je bedrijf verwerkt zijn, is het nu dus mogelijk om ook deze iconen naadloos aan te laten sluiten in het site-ontwerp.

Sociale iconen met zwarte kleur als achtergrond

Ondersteuning voor lettergrootte

Naast de kleuren van de site, programmeren we ook de lettergroottes in het thema van je website. Hierdoor hoef je je dus niet steeds af te vragen wat een goed formaat zou zijn als je een stuk tekst wil laten opvallen. Hier hebben we bij het bouwen van de website namelijk al rekening mee gehouden.

Net als bij de kleuren van de social icons, voeren ze in WordPress 5.7 nu ook de ondersteuning van de standaardgroottes in meer blokken toe zodat je ook hier een gemakkelijke uitbreiding van de mogelijkheden hebt.

Overige verbeteringen in WordPress

Naast de editor worden er in een WordPress-update uiteraard ook andere zaken aangepakt. Letterlijk honderden kleine onderdelen worden verbeterd en vernieuwd. Hieronder een paar noemenswaardige verbeteringen:

LazyLoad

In WordPress 5.6 werd het standaard “lazyloaden” van afbeeldingen geïntroduceerd. Lazy load houdt in dat een afbeelding pas geladen wordt als hij in beeld komt. Dit is belangrijk omdat snelheid en bandbreedte nog steeds essentieel zijn voor de gebruikerservaring. WordPress is met Gutenberg extreem gefocust op snelheid. En terecht, het is prettig voor de gebruiker en Google geeft steeds meer waardering voor een snelle site, dus een beter resultaat in Google Search.

In WordPress 5.7 voeren ze het een stapje op en worden ook “iFrames” met de lazy load meegenomen. iFrames zijn dan weer elementen zoals YouTube video’s die op je pagina staan, maar eigenlijk ergens anders worden gehost.

Het grote voordeel van deze ontwikkeling is niet alleen het sneller worden van je site, maar voor ons ook dat we geen extra toepassingen meer hoeven te gebruiken om dit mogelijk te maken. Dat scheelt weer programmeren of een extra plugin!

HTTP naar HTTPS

Wij kunnen het ons al bijna niet meer voorstellen: een website zonder “slotje”. Het versleuteld versturen van gegevens over het internet is eigenlijk al verplicht, maar ook voor je gewone site-content verstandig en het wordt steeds meer afgedwongen door je webbrowser.

Toch kan het voorkomen dat er links op de site staan waar de naam gewoon niet goed staat: er staat dan bijvoorbeeld http://voorbeeld.com in plaats van https://voorbeeld.com. Vervelend omdat je gelijk gestraft wordt met een waarschuwing van de browser.

Ook hiervoor moesten we in het verleden een speciale tool gebruiken om alle inhoud van de website automatisch om te laten zetten in het juiste format. In de laatste release van WordPress is er nu een standaardintegratie om de site om te zetten van http naar https.

Heb je nog geen HTTPS omgeving voor je website? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Samenvatting

Het marktaandeel van WordPress blijft gestaag groeien:

WordPress wordt nu gebruikt door 64,4% van alle websites waarvan het content management systeem bekend is. Dat is 40,3% van alle websites.

Het is een significant bewijs van de gezondheid van het CMS, vooral voor degenen die hun bedrijf op WordPress willen bouwen. En dit is ook een uitstekende reden om aandacht te besteden aan wat er speelt in het WordPress ecosysteem.

WordPress 5.7 voegt tal van nieuwe functies en verbeteringen toe voor zowel gebruikers als ontwikkelaars, maar dat is slechts een voorproefje van wat we in 2021 nog kunnen verwachten.

En nu?

Als je dit artikel leuk vond, dan ga je Indrukwekkends WordPress website-oplossingen ook heel erg leuk vinden! Of het nu gaat om het bouwen van je website of het sparren over een compleet marketingplan. Neem snel eens contact op met een van ons! Dat kan ook via onze chat.