Impact op het milieu
We vallen gelijk met de deur in huis en vragen Edwin of traditioneel drukwerk een negatieve impact heeft op het milieu. We verwachten een ja, maar krijgen een nee terug.
“Drukwerk is een van de duurzaamste manieren om je boodschap te verspreiden. De bomen die voor het papier gebruikt zijn worden speciaal voor dit doel gekweekt. Tijdens hun groei nemen ze CO2 op uit de lucht. Als ze worden omgehakt om papier van te maken worden er weer nieuwe aangeplant. En oud papier kan na gebruik meerdere keren worden gerecycled.”
Toch willen wij je erop wijzen dat wanneer je online bestelt bij een grote drukwerkpartij, vaak wordt gestunt met grote oplages voor een scherpe prijs. Je denkt dan misschien dat de enige impact het papier en de inkt is. Maar het gaat veel verder dan dat. Kies je namelijk voor een glanslaagje, dan voeg je plastic toe aan je papier. Het papier wordt in wezen gelamineerd: een hele dunne plasticfolie wordt op het drukwerk gelijmd. Je kunt je voorstellen dat dit de natuur veel meer tijd kost om het af te breken. Ook neemt het energie- en waterverbruik in de drukkerijen per oplage toe. Hoe zonde is het dan als je de tijdelijke flyers moet weggooien, omdat je toch 1000 stuks te veel hebt besteld?
Maar geen stress! Als je op de onderstaande punten let, maak je het kiezen voor drukwerk een stuk duurzamer.
Milieuvriendelijke printer
Milieuvriendelijke drukkerijen maken gebruik van een duurzame of CO2-neutrale printer met geavanceerde technologie. Een voorbeeld van zo’n printer is de HP Indigo Digital Press, één van de duurzaamste printers ter wereld. Deze printer maakt gebruik van geavanceerde technologie waardoor de kleur op een zo min mogelijk impactvolle manier op het papier wordt gedrukt. Zo komen er minder chemicaliën vrij en wordt de ecologische voetafdruk aanzienlijk verminderd. Volgens onderzoek van HP blijkt dat merken die voor deze printer kiezen, tussen de 65 en 85 procent COâ‚‚-uitstoot reduceren tijdens het printen!
Verschillende duurzame papiersoorten
Het is de havermelk van de drukwerkwereld: milieuvriendelijk papier. Denk aan papier gemaakt van bermgras, groeipapier, gerecycled papier en meer. Er bestaat zelfs papier gemaakt van kokosnoot! De keuze is reuze en het ziet er ook nog eens heel leuk uit. Je hebt namelijk de optie dat je de stukjes gras nog in het papier ziet verschijnen. Wanneer je kiest voor groeipapier, kan het geplant worden om daarna te veranderen in prachtige bloemen! De drukkerijen waar wij mee samenwerken kunnen de door jou gewenste papiersoort inzetten. Mits het eindproduct dit natuurlijk kan verdragen, benadrukt Edwin.
“In het welkomstpakket van Zaanstad voor de Kogerveldwijk zit een brief die gedrukt is op groeipapier. Maar wij hebben ook de biobased bidons van Prescan verzorgd. Deze bidons zijn gemaakt van suikerriet. Na de verwerking van het suikerriet ontstaat er suikerriet siroop en restmateriaal. Van het suikerriet siroop maak je suiker producten en van het rest materiaal wordt ethanol gemaakt, wat de basis is voor ethyleen. Daar kunnen we weer Polyethyleen van maken. Deze manier van ethynol producten maken is veel schoner dan de conventionele manier met aardolie. Kortom: suikerriet produceert een perfect product dat 100% recyclebaar is en daarvan maken wij bidons. Deze manier van produceren heeft nog een mooi bijkomend effect: tijdens de groei van het suikerriet haalt het riet CO2 uit de lucht. Eén ton biobased polyethyleen haalt zelfs het dubbele aan zijn gewicht aan CO2 uit de lucht. Nóg beter voor ons milieu dus!”
Keurmerken
Dit zijn helaas niet de overzichtelijke sterren die je op de verpakking van vleeswaren ziet. Maar ze zijn er wel. Let vooral op de internationale keurmerken FSC en PEFC. Met deze keurmerken ben je ervan verzekerd dat het papier afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Beide keurmerken worden gesteund door overheden, bedrijven en regionale organisaties. Alle drukkerijen waarmee wij samenwerken zijn PEFC gecertificeerd en hebben FSC-gecertificeerd papier.
Innovaties in duurzaam drukken
Er is een wetgeving die bepaalt dat drukkerijen steeds meer schadelijke stoffen uit hun productieproces bannen zoals minerale oliën, alcohol en oplosmiddelen. De inktfabrikanten zijn daardoor constant op zoek naar verbeteringen op dit vlak en hebben in de afgelopen jaren al gekozen voor minder schadelijke grondstoffen. Hierdoor is een opkomst van bio-inkten en plantaardige kleurstoffen ontstaan. Deze innovaties verminderen niet alleen de impact op het milieu, maar dragen ook bij aan het creëren van levendige en aantrekkelijke afdrukken.
CO2 compenseren
Deze stap is optioneel, maar we wilden hem toch aan je voorleggen. Je kunt naast kiezen voor een duurzaam alternatief, ook kiezen om je CO2 te compenseren. Denk bijvoorbeeld aan het steunen van een boomplantorganisatie zoals Trees for All. Zij planten al bijna 25 jaar bomen in Nederland en in het buitenland voor een bosrijke wereld.
Het perfecte aantal
Het inschatten van het aantal oplages kan lastig zijn, maar niet voor onze drukwerkspecialisten! Zij kunnen je als de beste adviseren over het perfecte aantal voor jouw project. Zo ben je er zeker van dat je niet de helft weg hoeft te gooien! Dat is beter voor jouw portemonnee én de natuur.