WebP, wat kan ik ermee?
Om eerlijk te zijn gebruik ik deze kop alleen omdat het rijmt… Een betere kop zou zijn: “Wat is WebP precies?” Het is een nieuw bestandsformaat voor het opslaan van afbeeldingen. Het WebP formaat is ontwikkeld door Google en zorgt voor een nog betere compressie van afbeeldingen. Een hogere compressie zorgt er in dit geval voor dat afbeeldingen kleiner worden qua bestandsgrootte (mb’s/kb’s), maar de kwaliteit van de afbeeldingen zelf wordt behouden. Gemiddeld worden jpg bestanden 29% kleiner, png bestanden rond de 45% en gif bestanden maar liefst 64% kleiner.
Omdat een snelle website een prettige website is, zorgt Indrukwekkend er bij oplevering van een website voor dat afbeeldingen altijd worden gecomprimeerd. Dit scheelt natuurlijk al de nodige mb’s/kb’s, Bezoekers, maar zeker ook Google vind dit steeds belangrijker. Vooral op mobiele apparaten is het echt noodzakelijk om de gehele website zo klein mogelijk te houden. Meer informatie over dit onderwerp lees je overigens hier. Je website of webwinkel wordt zo nog een stukje sneller en professioneler!
Een voorbeeld
Bovenstaande afbeelding heeft origineel een grootte van 285 kb (1000×750 pixels). Wanneer we “standaard” jpg compressie gebruiken heeft dezelfde afbeelding nog maar een grootte van 149 kb. Deze winst is natuurlijk al goed, maar met WebP wordt de afbeelding zelfs nog een stukje kleiner namelijk 105 kb. Een besparing van 180 kb (63.16%), en dat zonder kwaliteitsverlies!
Het lijkt misschien niet zo spectaculair, maar voor een grote content website of webwinkel is dit echt een verbetering. Stel je eens voor: op een webwinkel staat 2000 unieke producten. Elk product heeft een hoofdafbeelding, en gemiddeld 2 extra detail foto’s. Per product bespaar je ongeveer 0.5 mb. Dat x 2000 levert maar liefst een besparking op van 250 mb.
Elke tiende seconde laadtijd telt! Het zorgt voor een betere gebruikerservaring bij je klanten en Google waardeert deze aanpassing als geen ander. Het kan ervoor zorgen dat je net die hogere positie pakt binnen Google, dus pak die besparing!
Browsers
Omdat WebP relatief nieuw is, ondersteunen sommige browsers dit nieuwe bestandsformaat nog niet. Dit is overigens geen ramp, want deze browsers vallen altijd terug op het oude vertrouwde jpg bestandsformaat. Ondanks de voordelen is er een grote partij welke het nog niet volledig ondersteund, namelijk Apple. Apple heeft deze mogelijkheid nog niet toegevoegd aan WebKit, een verzameling softwarebibliotheken die het mogelijk maakt om webpagina’s te renderen. WebKit wordt o.a. gebruikt door Safari, de browser op Apple devices. Ook op een iPhone of iPad wordt WebP dus (nog) niet ondersteund. Maar er is goed nieuws: In Safari versie 14 wordt het nieuwe bestandsformaat eindelijk toegevoegd!
Hoe activeer ik WebP?
Om het maximale uit de website te krijgen zorg je er eerst voor dat alle afbeeldingen op een CDN staan. Dit kan je meestal instellen via je huidige hostingprovider. Een snelle website begint immers bij goede hosting.
Vervolgens kun je ervoor kiezen om een plugin te installeren welke zorgt voor een goede compressie van alle afbeeldingen. Wij gebruiken hiervoor meestal de betaalde plugin “Smush Pro“. Met deze plugin is het ook mogelijk om WebP te activeren. Let op: Dit vereist wel een extra technische aanpassing binnen je bestaande hostingaccount. Nadat dit is gedaan is je website of webwinkel helemaal WebP proof!