072 562 54 82

Inhoudsopgave

In de print-wereld vind je veel coderingen van kleuren. De ene keer zie je CMYK, de andere keer zie je PMS. Beide coderingen worden vaak gebruikt in drukkerijen. Wat je ook vaak voorbij ziet komen is RGB en RAL. Maar waar staat dat dan weer voor? Aan het eind van deze blog, weet je de basis over deze coderingen!

CMYK, wat moet ik ermee?

De bekendste kleurencodering is deze: CMYK. Dit is de standaard bij bijna alle drukkerijen. De 4 subtractieve kleuren worden in het drukproces met elkaar gemengd waardoor je veel kleuren kunt maken. Om een paar voorbeelden te geven: Cyaan en geel maken groen, magenta en geel maken rood en cyaan en magenta maken blauw. Deze techniek wordt het meest bij drukwerk gebruikt.

PMS, dat zijn er meer dan zes!

Wat ook veel gebruikt wordt is PMS. De afkorting staat voor Pantone Matching System. Deze kleurencodering wordt wereldwijd veel gebruikt en is algemeen bekend bij alle drukkerijen. PMS zijn kleuren die van tevoren al vastgesteld zijn en waarbij de inkt al is gemengd tot de juiste kleur. PMS kleuren worden met name ingezet wanneer de exact gewenste kleur moeilijk of niet te realiseren is in CMYK. Bijvoorbeeld oranje PMS 021.

Weetje: Soms staat er een letter achter de kleurcode. De letter ‘C’ staat voor ‘coated’. De C achter het nummer staat voor coated (gestreken papier) en de U voor uncoated (ongestreken papier). Dit laat zien wat het resultaat is bij het drukken op gestreken of ongestreken papier met dezelfde PMS kleur. De verschillen zijn soms erg groot!

RGB, ook op je TV!

Deze ken je waarschijnlijk wel. De kleurencodering RGB heeft niets te maken met drukwerk, maar wordt wel veel verward met CMYK. Deze afkorting staat voor Red Green Blue. Hier kijk je letterlijk nú naar! Op alle beeldschermen wordt deze techniek gebruikt. Net als bij CMYK worden de kleuren van RGB gemengd tot de kleuren die je ziet.

RAL, ook weer een getal!

Deze kleurencombinatie komt je bekend voor wanneer je fervent klusser bent. Dit wordt veelal gebruikt om verf en coatings te definiëren. (RAL 9010 bijvoorbeeld) RAL staat voor ‘ReichsAusschuss für Lieferbedingungen’. Zeg dat maar eens hardop. In 1927 werd dit in Duitsland ontwikkeld en het wordt beheerd door het ‘Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung’. RAL komt weinig voor bij drukwerk, maar wordt wel gebruikt om PMS of CMYK met RAL kleuren te matchen. Handig wanneer je geverfde onderdelen met drukwerk moet combineren.

Vragen?

Heb je een vraag over deze kleurencoderingen? Neem dan contact op met een van onze collega’s. Frank en Edwin kunnen je helpen met al jouw vraagstukken over drukwerk!