Indrukwiki
Indrukwiki

WordPress Gutenberg

WordPress is met Gutenberg een volledig nieuwe manier van het vullen en beheren van je website aan het ontwikkelen. Voor ons toepasselijk genoeg genoemd naar de uitvinder van de boekdrukkunst: Gutenberg. Op dit moment bevindt het project zich in de eerste fase van een proces in vier fasen van het veranderen van het – bewerken, aanpassen, samenwerken en meertaligheid. Alle aanpassingen zijn gericht om te gaan werken met een zogenaamde “blok-editor”

Gutenberg: de blok editor

De grote verandering met de blok editor ten opzichte van het oude WordPress is het werken met stukken content die als blokken te stapelen en te veranderen zijn. Elk onderdeel van de content wordt een eigen blokje dat in te voegen valt, verplaatst kan worden en ingesteld kan worden op de manier die jij wil. Alles gebeurt dan op een visuele manier zodat je ziet wat je doet, zonder dat er codes of aangepaste HTML aan te pas komt.

Eerste versie

De eerste versie van de blok-editor kwam beschikbaar in december 2018 en sindsdien zijn er al heel veel veranderingen aan gemaakt. Het is wel nog volop in ontwikkeling en de veranderingen volgen elkaar in hoog tempo op. De blokken worden steeds verder uitgebreid en er komen er ook nog steeds meer bij. Ondertussen zijn ze bij WordPress druk bezig om de volgende fasen voor te bereiden.

Gutenberg de voordelen

Het grote voordeel van Gutenberg is dat, als het goed gedaan wordt, de ervaring van het aanpassen van je site veel gemakkelijker is en dat er een zeer goede bewaking van de huisstijl kan worden doorgevoerd. Doordat we alle aan te passen onderdelen zo kunnen instellen dat er alleen gekozen kan worden voor van te voren op maat gemaakte onderdelen die geheel voldoen aan het ontwerp.

Voorlopig kan het een nadeel zijn dat het aantal blokken nog beperkt is en dat alle wordpress developers nog maar net bezig zijn met het nieuwe systeem, zodat ook daar nog een heleboel veranderd.

Terug naar boven