Een pagebuilder is een software pakket, dat gebruikt wordt om een website te maken zonder dat je er voor hoeft te kunnen coderen of (veel) kennis hoeft te hebben van programmeertalen of HTML enzo. Als je zelf veel wil kunnen aanpassen op een website en de hele vormgeving zelf wil kunnen opbouwen, zonder dat je een web-ontwikkelaar bent is het gebruiken van een pagebuilder ideaal.
Omdat er geen code meer aan te pas komt is een pagebuilder met name geschikt voor vormgevers. Zij zijn mensen (mits ervaren) die goed weten hoe een webpagina er uit moet komen te zien, maar kunnen vaak niet coderen. Daarnaast kost het coderen van een site op maat erg veel tijd en de pagebuilder komt hierin dus zeer goed van pas: De site kan zonder programmeerwerk, snel worden opgeleverd.
De meeste moderne pagebuilders kunnen gebruikt worden met “drag en drop” zodat je door slepen elementen kunt toevoegen en verplaatsen. Het grote voordeel is dat je aan de “achterkant” van de site (het CMS) kunt zien hoe de site er uit gaat zien.
Nadelen
Nadelen aan een pagebuilder zijn er echter ook. Ten eerste zijn er erg veel pagebuilders beschikbaar. De keuze welke je moet gaan kiezen is niet eenvoudig. Ze kunnen allemaal ongeveer hetzelfde, maar de een heeft weer voordelen boven de ander. Daarbij weet je niet wat je in de toekomst nodig hebt en hoe goed de pakketten zich laten onderhouden.
Daarnaast zijn de pagebuilders op zich geen eenvoudige pakketten om zomaar te gaan gebruiken. je hebt weliswaar geen codeer ervaring nodig, je moet wel weten hoe het pakket werkt. Er zijn niet zelden honderden tot duizenden verschillende instellingen die je moet leren kennen. Ook daarom is het niet makkelijk om over te stappen op een ander pakket. Daarbij komt dat niet alle pakketten even goed zijn en makkelijk in het gebruik. Er zijn er bij (meestal de goedkopere varianten) die zeer lastig zijn in het gebruik.
Ten slotte is er het nadeel dat de mogelijkheden van een pakket over het algemeen zo groot zijn, dat voor een gemiddelde site 90-95% van de mogelijkheden helemaal niet gebruikt gaan worden. Hierdoor worden websites soms log en traag.
Voorbeelden
- Elementor
- GeneratePress met Sections
- Beaver Builder
- Divi
- WP Page Builder
- Page Builder van SiteOrigin
- Visual Composer
- Page Builder Sandwich
- Oxygen
- Live Composer
- Visual Page Builder van MotoPress
- Brizy
- Themify Builder
WordPress Gutenberg
Als antwoord op de nadelen van pagebuilders is WordPress in 2018 begonnen met het project Gutenberg