Wat te doen als je bent gezakt of verdwenen in Google?
Probeer als eerste te achterhalen of je ‘gewoon’ posities hebt verloren of dat je echt niet meer te vinden bent in Google. Typ ‘site:jouwwebsite.nl’ in om te achterhalen of je pagina’s nog goed geïndexeerd zijn. Bij ons is dat dus site:indrukwekkend.nl, zo zie je precies welke zoekresultaten er nog zichtbaar zijn.
Heb je alle pagina’s nagelopen en staat er ‘niet geïndexeerd’ bij? Dan betekent dit dat je pagina’s verdwenen zijn uit de zoekresultaten. Dien een crawlverzoek in via de Google Search Console om de pagina weer te laten indexeren. Het kan wel een paar dagen duren voordat dit doorgevoerd is.
Zijn jouw pagina’s wel geïndexeerd en ben je benieuwd hoe hoog jij staat in Google? Zoek een paar pagina’s van jouw bedrijf op en zorg dat je dit incognito doet. Zo zie jij precies wat de consument ook ziet. Als je incognito zoekt beïnvloedt dit niet je cijfers in Google Analytics. 😉
In deze blog leggen wij jou stapsgewijs uit hoe jij je positie in Google kunt verbeteren.
Google Search Console als hulpmiddel
Google Search Console is een onmisbare tool om jou te helpen bij je SEO. Google geeft via deze tool ook waarschuwingen over kritieke problemen op je website, die je direct kunt laten oplossen door je webbouwer. Maak hier ook echt gebruik van, want zo kun je precies zien waar de fouten zitten en verbeter je je positie in Google.
Tip: voeg 20 productlinkjes toe en kijk of deze geïndexeerd zijn. Dat doe je door de URL-inspectie uit te voeren in Google Search Console. Krijg je bij 2 of meer linkjes de melding niet geïndexeerd? Dan is er waarschijnlijk iets mis met je sitemap. Geef dit door aan je webbouwer.
Penalty van Google
Google is constant bezig met het beoordelen of een website voldoet aan de juiste regels. Als dit niet het geval is, kunnen zij een penalty geven, waardoor je website zakt in de zoekresultaten. Of je een penalty hebt gekregen kun je zien in Google Search Console.
Redenen voor een penalty kunnen zijn:
- Je website is gehackt;
- Je website bevat of genereert spam;
- Jouw content voldoet niet aan de eisen en is dus van slechte kwaliteit;
- Je website maakt gebruikt van cloaking;
- Je website heeft (te veel) onnatuurlijke links.
Het is ook mogelijk dat er (te) veel onnatuurlijke links naar jouw website verwijzen. Dit is vaak het geval bij slechte linkbuilding. Wees hier dus scherp op en ga niet zomaar linkjes uitwisselen of links plaatsen op slecht scorende websites.
Google algoritme en updates
Google gebruikt een algoritme om te controleren of een website aan de richtlijnen voldoet. Zorg dat je op de hoogte bent van de laatste updates over het algoritmes. Wanneer je niet aan de eisen voldoet, dan zakt je website in de zoekresultaten.
Je hebt onlangs jouw titel of meta-tags bijgewerkt
Verander niet te vaak je H1 titel en H2 subtitels of meta tags, dit kan namelijk een negatieve invloed hebben op je ranking. Het is beter om de wijziging op een enkele pagina toe te passen voordat je gelijk de rest onder handen neemt.
De H1 en H2 titels vertellen Google waar de pagina over gaat en is een zeer belangrijke factor om je pagina mee te indexeren. Wijzig je deze wekelijks dan is dit voor Google niet bij te houden. Zij indexeren namelijk sporadisch je website.
De meta tags vertellen de bezoeker waar de pagina over gaat. Hoe beter jij aangeeft wat de bezoeker kan verwachten, hoe sneller deze weet of jouw zoekresultaat antwoord gaat geven op zijn vraag.
- Gebruik een site crawler, ook wel spider genoemd, om de nieuwe metatags van de pagina’s te controleren die op de organische zoekmachines vindbaar zijn. Gebruik bijvoorbeeld Screaming Frog. Vergelijk nu de oude titel en metatags met de nieuwe.
- Maak een overzicht met de URL’s die nieuwe metatags hebben en voeg een kolom met oude metatags toe.
- Nu is het tijd om de nieuwe titels en metatags te gaan herschrijven of weer te vervangen voor de oude.
Tip: je kunt ook de ontbrekende trefwoorden opnemen in jouw nieuwe titel en Google toestaan om de pagina opnieuw te indexeren.
URL aangepast?
Wanneer je een url of de url-structuur van je pagina verandert en geen redirect aanmaak, kan dit een 404 pagina tot gevolg hebben. Jouw pagina is dan niet meer vindbaar in Google. Wil je een url wijzigen en een redirect aanmaken? Overleg dit dan met je webbouwer of SEO-specialist.
Je website is niet mobielvriendelijk
Wist je dat Google alleen nog maar kijkt naar de mobiele versie van je website? Dit betekent dat Google voorrang geeft aan websites die goed werken op mobiele websites. Wanneer jouw website niet mobielvriendelijk is scoor jij lager in Google en verlies je het van je concurrenten die wel ‘Mobile-friendly’ zijn.
In deze blog vertellen wij je hoe je jouw website mobielvriendelijker maakt.